• English
    • Persian
  • English 
    • English
    • Persian
  • Login
View Item 
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Medicine
  • Theses(M)
  • View Item
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Medicine
  • Theses(M)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

بروز دیسفاژی متعاقب جراحی ستون فقرات گردن با رویکرد قدامی

Thumbnail
Date
1393
Author
ایمانی خسروشاهی, محمدتقی
Metadata
Show full item record
Abstract
دیسفاژی عارضه شایعی به دنبال جراحی ستون فقرات گردنی با رویکرد قدامی می باشد که به عنوان اختلال در بلع مایعات و غذاهای جامد تعریف می شود. بروز دیسفاژی به شدت متفاوت می باشد ( 1 تا 70%). علاوه بر آن ریسک فاکتور های مرتبط با هدف بررسی میزان بروز و عوامل خطر مرتبط با آن در بیماران تحت جراحی ستون فقرات گردنی با رویکرد قدامی طراحی شده بود.مواد و روش ها: در یک تحقیق آینده نگر توصیفی تحلیلی تعداد 220 از بیماران تحت جراحی ستون فقرات گردنی انتخاب شدند. بروز و شدت دیسفاژی در زمان های 24 ساعت، 2 هفته، 3 و 6 ماه بعد از جراحی مورد بررسی قرار گرفت. ریسک فاکتور های سن، جنس، BMI، سابقه بیماری دیابت ملیتوس و فشار خون، مصرف سیگار، طول مدت جراحی، استفاده از کورتیکواستروئید، نوع برش پوستی، اسکار پوست، سطوح مختلف جراحی و استفاده یا عدم استفاده از پلیت بررسی شد.نتایج: شیوع دیسفاژی در زمان های 24 ساعت بعد از جراحی، 2 هفته، 3 و 6 ماه به ترتیب 53.2%، 15.5%، 3.2% و 1.4% بود. طول مدت جراحی، استفاده از کورتیکواستروئید، نوع برش پوستی، اسکار پوست، جراحی در سطح C3/C4 و C6/C7 و استفاده از پلیت به طور معنی داری با افزایش دیسفاژی مرتبط بود., dysphasia is a common complication of anterior cervical spine surgery that presented by difficulty in swallowing liquid and solid foods. Incidence of dysphagia that reported in literature is various (1-70%). All risk factors related with dysphagia are unknown. The present study determined the incident of dysphasia and risk factors associated with that, in patient under anterior cervical spine surgery. Methods and material: in a prospective study, 220 patients under anterior cervical spine surgery were selected. Incidence and severity of dysphagia were measured at 24 hour, 2 weeks, 3 and 6 month after surgery. The risk factors include age, sex, BMI, history of diabetes mellitus and hypertension, smoking, duration of surgery, using of Corticosteroids, kind of skin incision, amount of skin scar, various levels of surgery and using plate were studied.Results: incidence of dysphagia at 24 hour, 2 weeks, 3 and 6 month after surgeries consequently were 53.2%, 15.5%, 3.2% and 1.4%. Smoking, duration of surgery, using of Corticosteroids, kind of skin incision, amount of skin scar, surgery in C3/C4 and C6/C7 levels and using plate statically related with increasing rate of dysphagia.
URI
http://dspace.tbzmed.ac.ir:8080/xmlui/handle/123456789/22281
Collections
  • Theses(M)

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of KR-TBZMEDCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV