تاثیر دیابت بر الگوی اسیدهای چرب بافت چربی اپیکارد و زیر پوست در بیماران قلبی- عروقی تحت CABG
Abstract
The aim of this study is to investigate the effect of diabetes on the FFAs composition in serum and in the subcutaneous and epicardial adipose tissues in patients undergoing coronary artery bypass graft (CABG). Methods: Forty non-diabetic and twenty eight diabetic patients candidate for CABG with >75% stenosis participated in this study. Fasting blood sugar (FBS) and lipid profiles were assayed by auto analyzer. Phospholipids and non-estrified FFA of serum and the fatty acids profile of epicardial and subcutaneous adipose tissues were determined using gas chromatography method. Results: In the phospholipid fraction of diabetic patients serum, the percentage of 16:0, 18:3n-9, 18:2n-6 and monounsaturated fatty acids (MUFAs)(p=0.011) was lower than the corresponding values of the non-diabetics; whereas, 18:0 value was higher. A 100% increase in the amount of 18:0(p=0.0001) and 35% decrease in the level of 18:1n-11 was observed in the diabetic patients subcutaneous adipose tissue. In epicardial adipose tissue, the increase of 18:0 and conjugated linolenic acid (CLA) and decrease of 18:1n-11, 3 (20:5n-3) and 22:6n-3(p=0.0001) were significant; but, the contents of arachidonic acid (p=0.409) and its precursor linoleic acid were not affected by diabetes.,
هدف از این مطالعه پیشبینی تاثیر دیابت برروی ترکیب اسیدهای چرب آزاد در سرم و بافت چربی اپیکارد و زیر پوست در بیماران دیابتی تحت CABG میباشد.مواد و روشها: 40 بیمار غیردیابتی و 28 بیمار دیابتی که کاندید CABG بودند و با تنگی عروقی بالای 75% تشخیص داده شده بودند، برای این مطالعه انتخاب شدند. قندخون ناشتا و پروفایل چربی توسط اتوآنالیزر اندازهگیری شد. ترکیب فسفولیپیدها و اسیدهای چرب آزاد غیراستریفیه سرم و پروفایل اسیدهای چرب بافت چربی اپیکارد و زیر پوست توسط تکنیک گازکروماتوگرافی تعیین گردید. نتایج: درفراکسیون فسفولیپیدهای سرم بیماران دیابتی، درصد اسیدهای چرب 16:0 و 18:3n-9 و 18:2n-6 و MUFAs بطور معنی داری کمتراز گروه غیردیابتی بود(p=0.011). درحالیکه میزان اسیدچرب 18:0 در بیماران دیابتی بطور بسیار معنیداری بیشتراز بیماران غیردیابتی بود (p=0.0001). یک افزایش معنیدار و صددرصدی در میزان اسیدچرب 18:0 و کاهش 35% در میزان اسید چرب 18:1n-11 و 3 (20:5n-3) و 22:6n-3 در بافت چربی زیرپوست بیماران دیابتی بدست آمد. در بافت چربی اپیکارد نیز افزایش معنیدار اسید چرب 18:0 و اسیدلینولنیک کونژوگه و کاهش معنی دار 18:1n-11 و 3 (20:5n-3) و 22:6n-3 مشاهده شد. اما محتوای اسید آراشیدونیک و پیشساز آن یعنی اسید لینولئیک در نتیجه بیماری دیابت تغییرات معنی داری نداشتند.