تعیین ارتباط برخی از مواد غذایی با کانسر مری
Abstract
Because of changes in food habits we decided to perform this study to evaluate the relationship between food habits and esophageal cancer. Methods: In this study, 80 patients and 80 controls were included in the study. We asked the participants to fill a checklist to evaluate food habits and smoking. Checklists were gathered at last. Results: In this study 160 subjects (80 cases and 80 controls) were included in the study. 40% of patients and 43% of controls were male. Average age of patients and controls was 61.060.84 and 57.860.74 years. 88.1% of the patients and 23.8% of controls drink tea daily. Tea and vegetable consume difference was statistically significant (P = 0.008) and (P = 0.001). There was no difference about tuna fish and smoking.,
هدف از این مطالعه بررسی ارتباط مصرف برخی مواد غذایی و بروز کارسینوم مری می باشد.روش کار: در این مطالعه جامعه پژوهش 80 بیمار و 80 مورد کنترل بود. از افراد شرکت کننده در مطالعه خواسته شد تا پرسشنامه ای را که با هدف بررسی عادات غذایی و مصرف سیگار تهیه شده است پر کنند. پرسشنامه ها جهت ثبت داده ها و ارزیابی نتایج جمع آوری شدند.نتایج: در این مطالعه تعداد 160 مورد شامل 80 بیمار و 80 مورد کنترل بررسی شدند. 40% بیماران و 43% افراد کنترل مذکر بودند. میانگین سنی بیماران و گروه شاهد به ترتیب برابر 84/006/61 سال و 74/086/57 سال بود. 1/88% بیماران و 8/23% افراد شاهد روزانه چای مصرف می کردند. مصرف چای و سبزیجات در دو گروه بیماران و شاهد اختلافی معنی دار داشت (008/0=P) و (001/0=P). بر خلاف این دو مورد اختلاف دو گروه در مصرف سیگار و کنسرو ماهی از لحاظ آماری معنی دار نبود.