School of Health and Nutrition: Recent submissions
Now showing items 181-200 of 2256
-
Design and manufacturing of Satureja Khouzestanica essential oil emulsions stabilized by modified starch-bacterial cellulose nanofiber gel and investigating its physico-chemical and antimicrobial properties.
(Tabriz University of Medical Sciences Faculty of Nutrition and Food Sciences, 2023)Results: The chemical, physical and morpholojy characteristics of SNCs showed an increase in crystallinity in SNCs with increasing acidity of the hydrolysis solution. The results of measuring the size of emulsion particles ... -
طراحی و ساخت امولسیون های اسانس مرزه خوزستانی پایدار شده توسط نشاسته اصلاح شده- ژل نانوفیبر سلولز باکتریایی و بررسی خواص فیزیکو-شیمیایی و ضد میکروبی آن
(دانشگاه علوم پژشکی تبریز/ دانشکده تغذیه وعلوم غذایی, 1402)خلاصه فارسی مقدمه و هدف: اسانسهای روغنی(EOs) به دلیل دارا بودن خواص طعم دهندگی، آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی بهداشتی بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. البته خواصی مانند حلالیت کم در آب، ... -
Traffic health challenges in road safety management and policy: experts and Road Safety Commission viewpoints since 5 years
(Tabriz University of Medical Sciences, School of Health, 2023)Introduction: Road traffic injuries (RTIs) are one of the important causes of death and major health challenges worldwide, especially in Iran. "Lead Agency" is the key component in road safety promotion. It is expected ... -
چالشها و سیاستهای مرتبط با موضوعات سلامت در حوزه مدیریت ترافیک کشور در 5 سال گذشته از منظر کمیسیون ایمنی راهها و متخصصین
(دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده بهداشت, 1402)مقدمه: آسیبهای حوادث جادهای یکی از عوامل مهم مرگومیر و از چالشهای عمده سلامت در جهان و بهویژه در ایران میباشد. کاهش این آسیبها نیازمند ارتقای ایمنی ترافیک است که نهاد راهبر از مولفههای اصلی آن میباشد. انتظارمیرود ... -
The effect of low-calorie high-protein diets on anthropometric measurements, body composition, sleep amount, and quality in obese people: a Randomized Controlled Clinical Trial
(Tabriz University of Medical Sciences Faculty of Nutrition and Food Sciences, 2023)Background: In the last decade, the prevalence of obesity as a public health challenge is increasing rapidly in low and middle-income countries. On the other hand, studies have shown that obesity increases the risk of ... -
تأثیر رژیم غذایی کمکالری پرپروتئین بر اندازههای تنسنجی، ترکیب بدنی، میزان و کیفیت خواب در افراد چاق – کارآزمایی بالینی تصادفی
(دانشگاه علوم پژشکی تبریز/ دانشکده تغذیه وعلوم غذایی, 1402)چکیده مقدمه و هدف: در دهه اخیر شیوع چاقی بهعنوان یک چالش بهداشت عمومی در کشورهای با درآمد کم و متوسط بهسرعت در حال افزایش است. اثرات سایکولوژیک رژیم غذایی و کاهش وزن با وضعیتهای روحی و روانی و کیفیت زندگی افراد همراه ... -
Feasibility of aptamer-based biosensor design by fluorescence method for rapid identification and counting of Yersinia enterocolitica in red meat
(Tabriz University of Medical Sciences Faculty of Nutrition and Food Sciences, 2023)Abstract Introduction: Yersinia enterocolitica is known as one of the most important food pathogens that cause yersiniosis transmitted from meat products, which can cause pseudo-appendicitis, septicemia, acute gastroenteritis, ... -
امکان سنجی طراحی بیوسنسور مبتنی بر آپتامر به روش فلورسانس جهت شناسایی سریع و شمارش یرسینیا انتروکولیتیکا در گوشت قرمز
(دانشگاه علوم پژشکی تبریز/ دانشکده تغذیه وعلوم غذایی, 1402)کیده مقدمه: یرسینیا انتروکولیتیکا بهعنوان یکی از مهمترین پاتوژنهای غذایی عامل یرسینیوزیس منتقله از محصولات گوشتی شناخته شده است که میتواند باعث ایجاد آپاندیسیت کاذب، سپتی سمی، گاستروانتریت حاد و لنفادنیت در انسان شود. ... -
Evaluation of natamycin interaction with serum albumin protein using spectroscopic methods and surface plasmon resonance (SPR)
(Tabriz University of Medical Sciences Faculty of Nutrition and Food Sciences, 2023)Conclusions: In the current study, the interaction between NT and BSA was explored using different spectroscopic techniques, SPR techniques, and molecular docking modeling. The results of fluorimetry measurements showed ... -
بررسی برهمکنش ناتامایسین با پروتئین آلبومین سرم با استفاده از روش های اسپکتروسکوپی و رزونانس پلاسمون سطحی(SPR)
(دانشگاه علوم پژشکی تبریز/ دانشکده تغذیه وعلوم غذایی, 1402)چکیده فارسی مقدمه و هدف: افزودنیهای غذایی مواد سنتزی یا طبیعی هستند که به مقدار کم به غذا اضافه میشوند تا ماندگاری محصول را طولانیتر کنند و خصوصیات آن از جمله ساختار، طعم یا ظاهر آن را افزایش یا تغییر دهند، ... -
اثر شرایط مختلف استخراج (پرس سرد و حلال) و فرآیندهای مختلف تصفیه بر ویژگی¬های فیزیکی شیمیایی و ترکیبات جزئی روغن سیاه دانه
(دانشگاه علوم پژشکی تبریز/ دانشکده تغذیه وعلوم غذایی, 1402)ه: مقدمه و هدف: سياهدانه با نام علمی Nigella sativa. L به دلیل داشتن ترکیبات زیست فعال دارای خواص آنتیاکسیدانی قوی بر سلامتی انسان اثرات مفید دارد. این روغن دارای کاربردهای دارویی فراوان است. با این حال، به دلیل بالا ... -
Effect of different extraction conditions (cold press and solvent) and different refining processes on physicochemical properties and minor components of black cumin seed oil
(Tabriz University of Medical Sciences Faculty of Nutrition and Food Sciences, 2023)Abstract Introduction and purpose: black cumin seed with the Nigella sativa L. name has beneficial effects on human health due to its bioactive compounds and strong antioxidant properties. This oil has many medicinal uses. ... -
Double encapsulation of Lactobacillus casei in carriers based on alginate-carboxymethyl cellulose and whey protein and its antimicrobial effect on Listeria monocytogenes and Escherichia coli.
(Tabriz University of Medical Sciences Faculty of Nutrition and Food Sciences, 2023)Abstract: Aim: Double emulsion microcapsules (W1/O/W2) containing probiotic bacteria Lactobacillus casei and carrying alginate and whey protein are designed to protect against stomach acid conditions and increase survival ... -
کپسولاسیون دوگانه لاکتوباسیلوس کازئی در حامل¬های مبتنی بر آلژینات-کربوکسی متیل سلولز و پروتئین آب پنیر و بررسی اثر ضد میکروبی آن بر لیستریا مونوسایتوژنز و اشرشیا کلی
(دانشگاه علوم پژشکی تبریز/ دانشکده تغذیه وعلوم غذایی, 1402)چکیده هدف میکروکپسولهای امولسیونی دوگانه (W1/O/W2) حاوی باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی و حامل آلژینات و پروتئین آب پنیر در جهت محافظت در برابر شرایط اسیدی معده و افزایش زنده مانی بعد از ورود به روده طراحی شده ... -
Design and fabrication of pea protein isolate nanoparticles and evaluation of its structural and functional properties.
(Tabriz University of Medical Sciences Faculty of Nutrition and Food Sciences, 2023)Introduction: The need to use natural systems such as emulsions for beneficial food formulations, both from the perspective of greater protection of sensitive and bioactive compounds and not using artificial emulsifiers ... -
طراحی و ساخت نانوذرات ایزوله پروتئینی نخودفرنگی و بررسی خواص ساختاری و عملکردی آن
(دانشگاه علوم پژشکی تبریز/ دانشکده تغذیه وعلوم غذایی, 1402)چکیده فارسی مقدمه: لزوم استفاده از سامانه¬های طبیعی مانند امولسیون¬ها جهت فرمولاسیونهای غذایی فراسودمند هم از جنبه محافظت بیشتر از ترکیبات حساس و زیست¬فعال و هم عدم استفاده از امولسیفایرهای مصنوعی مانند انواع سورفکتانتها ... -
The effect of myo-inositol supplementation on nutritional status, Oxidative Stress, liver function in patients with non-alcoholic fatty liver disease
(Tabriz University of Medical Sciences Faculty of Nutrition and Food Sciences, 2023)The effect of myo-inositol supplementation on nutritional status, Oxidative Stress, liver function in patients with non-alcoholic fatty liver disease Abstract Background: Myo-inositol (MI) is a carbocyclic sugar ... -
اثر مکمل میواینوزیتول بر وضعیت تغذیهای، عملکرد کبدی و استرس اکسیداتیو در بیماران مبتلابه کبد چرب غیرالکلی
(دانشگاه علوم پژشکی تبریز/ دانشکده تغذیه وعلوم غذایی, 1402)چکیده فارسی مقدمه و هدف: بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD)، شایعترین بیماری مزمن کبدی در جهان بوده و با تجمع چربی در هپاتوسیتها به میزان بیش از 5 تا 10درصد وزن کبد، در غیاب سوءمصرف الکل (بیش از 20 گرم در زنان و بیش از 30 ... -
Investigating the effects of melatonin supplementation on plasma level of visfatin and insulin sensitivity in women with polycystic ovarian syndrome
(Tabriz University of Medical Sciences Faculty of Nutrition and Food Sciences, 2023)Abstract Background and aim: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is one of the most common problems among women of reproductive age. The main feature of this syndrome is excessive androgen production. Studies have confirmed ... -
بررسی اثر مکمل یاری ملاتونین بر سطح سرمی ویسفاتین و شاخص حساسیت به انسولین در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک
(دانشگاه علوم پژشکی تبریز/ دانشکده تغذیه وعلوم غذایی, 1402)چکیده زمینه و هدف: سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) یکی از شایعترین مشکلات در بین زنان در سنین باروری است. شاخصه اصلی این سندرم افزایش تولید آندروژن میباشد. مطالعات افزایش فاکتورهای التهابی و ژنهای تولیدکنندهی آنها را ...