اعتبار سنجی نسخه فارسی پرسشنامه رفتار های حرفه ای در فضای مجازی در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1400
Abstract
در سالهای اخیر شبکه های اجتماعی و رسانه های اجتماعی به شکل قابل توجهی مورد استفاده قرار می گیرد. وجود برخی رفتار های غیر حرفه ای در حوزه استفاده از فضای مجازی سبب شده است تا محققان در این باره و نحوه رفتار کارکنان و دانشجویان حوزه سلامت مطالعه کنند. به همین دلیل عنوان " حرفه ای گری در فضای مجازی" مطرح گردیده ایت که دلالت بر بررسی رفتار حرفه ای در فضای مجازی و رسانه های اجتماعی دارد. هدف از این مطالعه اعتبار سنجي نسخه فارسي پرسشنامه رفتار هاي حرفه اي در فضاي مجازي در دانشجويان پزشكي دانشگاه علوم پزشكي تبريز در سال 1400 بوده است.
روش کار: پرسشنامه اصلي حرفه ای گری در فضای مجازی كه به زبان انگليسي است با متد Translation Backward-Forward، ترجمه به فارسي صورت ميگيرد؛ بطوريكه ٢ مترجم (متخصص پزشكي اجتماعي)، پرسشنامه را جداگانه به فارسي ترجمه کرده و تفاوتهاي آنها بررسي شده و حل ميشود؛ سپس ترجمه به انگليسي توسط مترجم سوم(دانشجوي پزشكي) صورت گرفته و با نسخه ي اصلي مقايسه شد. برای بررسی روایی محتوایی از 4 معیار مرتبط بودن، سادگی، ضرورت و شفاف بودن استفاده شده است که برای هر کدام CVI و CVR محاسبه شده است. برای بررسی پایایی محتوایی پرسشنامه از آلفا کرون باخ استفاده می شود که برای محاسبه آن پرسشنامه در دو مرحله بین سی نفر از دانشجویان توزیع شده است.
یافته ها: معیار آلفا کرون باخ به دست آمده در زیر مقیاس درک 0.697 و در زیر مقیاس دسترسی عمومی 0.747 می باشد. مقدار عددی CVI 1 طبق فرمول و محاسبات می باشد و مقدار عددی CVR 1 می باشد. این اعداد گواه روایی و پایایی محتوایی پرسشنامه می باشند. سوال هایی از پرسشنامه که به طریق کیفی مورد تحلیل قرار گرفت، در دو نوبت مطالعه انجام گرفته در دانشجویان تغییر قابل توجهی نداشته و محتوای پاسخ ها در هر دو نوبت مشابه بودند. که این مورد نیز نشان از روایی و پایایی مناسب پرسشنامه ترجمه شده است.