تعیین فراوانی عفونت پس از جراحیهای ستون فقرات و عوامل مؤثر بر آن
Abstract
عفونت پس از اعمال جراحی یکی از شایعترین عوارض بعد از بسیاری از اعمال جراحی میباشد که گاهی اوقات حتی باعث شکست در رسیدن به اهداف عمل جراحی و همچنین ایجاد صدمات جبرانناپذیر به بیمار میگردد. ازاینرو شناسایی عوامل خطر مؤثر بر عفونت پس از اعمال جراحی بسیار حائز اهمیت میباشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین فراوانی عفونت پس از جراحیهای ستون فقرات و عوامل مؤثر بر آن بود.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع مقطعی بود و جامعه هدف بیماران تحت اعمال جراحی ستون فقرات در بیمارستان امام رضا (ع) و شهدای تبریز در پنج سال منتهی به سال 1402 بود. حداقل حجم نمونه برای مبتلایان به عفونت ناشی از اعمال جراحی ستون فقرات، 100 نفر برآورد گردید که نهایتاً 500 بیمار موردبررسی قرار گرفتند. روش نمونهگیری بهصورت سرشماری بود. تائید وجود عفونت از طریق پرونده بالینی بیماران و پس از تائید توسط مشاوره عفونی بود. در ابتدا تمام اعمال جراحی ستون فقرات استخراج و پس از ثبت آنان، پروندههای دارای عفونت شناسایی شدند تا شیوع عفونت در مرحله اول به دست آید. پسازآن اطلاعات مربوطه را در فرم جمعآوری اطلاعات ثبت شد. قسمت اول این فرم اطلاعات جمعیت شناختی بیماران و قسمت دوم سؤالاتی از قبیل ناحیه جراحی، روش جراحی، مدتزمان عمل جراحی، میزان خونریزی و میزان ترانسفوزیون خون بود.
یافتهها: در این مطالعه، شیوع عفونت پس از جراحی 30 مورد (0/6 درصد) گزارش شد که از میان آنها بیشترین عامل عفونت پس از جراحی در بیماران موردمطالعه، به ترتیب استافیلوکوک اورئوس با 20 مورد (7/66 درصد)، استافیلوکوک کواگولاز منفی با 6 مورد (0/20 درصد) و سودوموناس با 4 مورد (3/13 درصد) بودند. همچنین در این مطالعه، از میان متغیرهای دموگرافیک، زمینهای، وضعیت جراحی و درمانی، بین جنسیت مؤنث (P=0.021)، سابقه مصرف کورتون (P=0.042)، دیابت ملیتوس (P=0.002)، مدتزمان جراحی بیشتر از 2 ساعت (P=0.022)، میزان خونریزی بیشتر از یک لیتر (P=0.009) و دو واحد ترانسفوزیون خون (P=0.040) با عفونت پس از جراحی ارتباط معنادار آماری مشاهده شد؛ همچنین سن بیماران با عفونت پس از جراحی بهطور معنادار بیشتر از بیماران بدون عفونت پس از جراحی بود (P<0.001). درحالیکه بین متغیرهای وزن، مصرف دخانیات، سابقه جراحی، پرفشاری خون، CRP، ESR، ناحیه جراحی، اپروچ و روش جراحی با عفونت پس از جراحی ارتباط معنادار آماری مشاهده نشد (P>0.05).