بررسی ارتباط سطح سرمی اسیداوریک با میزان و شدت آسیب ارگانهای هدف در کودکان و نوجوانان مبتلا به هیپرتانسیون
Abstract
ارزیابی دقیقتر و تشخیص زودتر عوارض قلبی، عصبی، بینایی کودکان مبتلا به فشار خون بالا میتواند در کاهش مورتالیتی و موربیدیتی و کاهش میزان بار مالی تحمیل شده بر سیستم بهداشت و درمان جامعه و خانواده این بیماران موثر واقع شود. علاوه بر این تا به امروز مطالعهای در این زمینه و با این گستردگی در منطقه آذربایجان شرقی و دانشگاه تبریز به ثبت نرسیده است. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط سطح سرمی اسید اوریک با میزان و شدت آسیب ارگان های هدف در کودکان و نوجوانان مبتلا به هیپرتانسیون می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی کودکان یک ماه تا 18 سال که مبتلا به هیپرتانسیون می باشند، وارد مطالعه شدند. ابتدا پرونده بیمارانی که طی 5 سال اخیر با تشخیص هیپرتانسیون مراجعه به بیمارستان کودکان مردانی آذر داشته اند استخراج شده و به بیماران به صورت تلفنی فراخوان داده می شود تا جهت بررسی آسیب های احتمالی ارگان های مد نظر و بررسی های بیشتر در صورت تمایل به بیمارستان مراجعه نمایند. بررسیها شامل علایم بالینی، ارزیابیهای پاراکلینیک مانند آزمایشات بیوشیمی، اندازهگیری سطح سرمی اسید اوریک، هورمونی، آنالیز ادراری، سونوگرافی، اکوکاردیوگرافی، ارزیابیهای تصویربرداری کلیه، غده فوق کلیوی، تیروئید، پاراتیرویید بود. فشار خون، وجود و شدت آسیب ارگان های هدف مانند سیستم قلبی عروقی، سیستم عصبی، سیستم بینایی و سایر ریسک فاکتورهای همراه مانند دیابت، هیپرلیپیدمی در تمامی بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: در این مطالعه مقطعی - تحلیلی، ۵۰ بیمار کودک مبتلا به هیپرتانسیون با میانگین سنی ۵/۱۰ سال که ۷۲ درصد آن ها پسر بودند بررسی شدند. از نظر سابقه ابتلا به بیماری های زمینه ای، تنها سابقه تشنج در بیماران دارای TOD به طور معنی داری بیشتر از بیماران فاقد TOD بود (۸/۲۷ درصد در مقابل ۰ درصد؛ ۰۲۷/۰p=). فراوانی TOD ، ۷۲ درصد بود که ۱۱ بیمار (۲۲ درصد) یک مورد TOD، ۹ بیمار (۱۸ درصد) دو مورد TOD، ۱۳ بیمار (۲۶ درصد) سه مورد TOD و ۳ بیمار (۶ درصد) چهار مورد TOD داشتند. میانگین فشار خون دیاستولیک بیماران دارای TOD بیشتر از بیماران فاقد TOD بوده است (mmHg ۴/۱۱MD=؛ ۰۰۴/۰p=). سطح سرمی اوریک اسید در کودکان مبتلا به هیپرتانسیون اولیه، با فشار خون سیستولی (۲۸۶/۰r=، ۰۴۴/۰p=) و فشار خون دیاستولی (۲۸۹/۰r=، ۰۴۲/۰p=) همبستگی مستقیم و معنی داری داشت. سطح سرمی اسید اوریک بالاتر یا مساوی mg/dL ۶/۴ با حساسیت ۶/۸۰ درصد و اختصاصیت ۹/۴۲ درصد می تواند پیش بینی کننده TOD در بیماران باشد.