مرور سیستماتیک بر عقرب زدگی در دنیا با تاکید بر تظاهرات بالینی ، کنترل و درمان
Abstract
عقربها از شاخه بندپایان(Arthropoda) و زیر شاخه عنکبوت سانان (Arachnida) هستند. دستگاه سمی عقربها در انتهای دم قرار گرفته و شامل دو غده سمی است که در پوشش ضخیم کیتینی قرار گرفته است. این پوشش در انتها نیش( Sting) تیزی را تشکیل می دهدعقرب زدگی یکی از مشکلات عمده پزشکی در آمریکای مرکزی و جوبی ، خاورمیانه ، آفریقا و جنوب آسیا است. این مطالعه با هدف نشان دادن تنوع گونه ای ، تظاهرات بالینی و روش های مفید پیش گیری ، کنترل و درمان عقرب زدگی انجام شد.
روش کار: این تحقیق یک مطالعهSystemic Review بود که با استفاده از کلمات کلیدی از قبیل Scorpion,Scorpionism, Scorpion, در پایگاه های اطلاعات علمی Pub Med , Scopus , Embase, Web of Science و موتور جسجوی Google Scholar و مجلات و کتب تخصصی و منابع خاکستری جستجو و دانلود انجام شد. در این بررسی از چک لیست Prisma که شامل چگونگی پیدا کردن مقالات ، غربال گری ، دست یابی به مقالات مرتبط و جمع بندی مقالات می باشد ، استفاده شد.
یافته ها: در دنیا از عقرب ها 20 خانواده ، 208 جنس و 2231 گونه شناسایی شده است. تعداد50 گونه دارای اهمیت پزشکی می باشد. در دنیا سالانه 1500000 عقرب زدگی اتفاق می افتد که تعداد 3250 مورد منجر به مرگ می شود. در ایران هم 68 گونه ، 19 جنس و چهار خانواده بنام های Scorpionidae ، Buthidae ، Scorpiidae و Diplocentridae وجود داردکه 13 گونه نیش زن مهم در دو خانواده و هشت جنس قرار دارد. درایران هم سالانه 50000 مورد عقرب زدگی اتفاق می افتد که تعداد 50 مورد منجر به مرگ می شود.