• English
    • Persian
  • English 
    • English
    • Persian
  • Login
View Item 
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Health and Nutrition
  • Theses(HN)
  • View Item
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Health and Nutrition
  • Theses(HN)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

ارتباط الگوهای غذایی ، کیفیت و تنوع غذایی با شدت بیماری و فاکتوره ای التهابی در افراد مبتلا به کبد چرب غیرالکل ی

Thumbnail
View/Open
Paniz Forouzeh.pdf (2.654Mb)
Date
1403
Author
فروزش, پانیذ
Metadata
Show full item record
Abstract
چکیده فارسی مقدمه و هدف: التهاب نقش کلیدی در ایجاد و پیشرفت بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) دارد، به طوریکه فرایندهای التهابی می‌توانند منجر به آسیب سلولی و تجمع چربی در کبد شوند و در نهایت به فیبروز و سیروز کبدی منجر شوند. یکی از ویژگی‌های برجسته‌ی این بیماری، تغییرات در شاخص‌های لیپیدی است که به دلیل ایجاد التهاب مزمن در کبد، اتفاق می‌افتد و می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی را افزایش دهد. تغذیه می‌تواند در پیشگیری و پیشرفت این بیماری دخیل باشد. الگوهای غذایی سالم، به ویژه رژیم‌های غنی از میوه‌ها و سبزیجات، می‌توانند با کاهش التهاب سیستمیک نقش موثری در پیشگیری از بیماری‌های التهابی از جمله NAFLD ایفا کنند. با توجه به نقش التهاب در ایجاد و پیشرفت NAFLD و نقش تغذیه در پیشگیری یا پیشرفت التهاب و با توجه به عدم وجود مطالعه در زمینه ارتباط الگوهای غذایی با شاخص‌های التهابی در این بیماران، مطالعه‌ی الگوی غذایی این بیماران می‌تواند اطلاعات مفیدی در مورد تغذیه‌ی این بیماران فراهم کند. هدف از اجرای این طرح تعیین ارتباط الگوهای غذایی، کیفیت و تنوع غذایی با شدت بیماری و فاکتورهای التهابی شامل فاکتور نکروزکننده‌ی تومور آلفا (TNF-α) و پروتئین واکنشگر c (CRP) در افراد مبتلا به NAFLD بود. مواد و روش‌ها: در مطالعه‌ی مقطعی تحلیلی حاضر، 150 بیمار NAFLD درجه 1 و 2 که بیماریشان تازه تشخیص داده شده بود مورد مطالعه قرار گرفتند. افراد شرکت کننده در محدوده‌ی سنی 18 تا 65 سال و از هر دو جنس بودند. شاخص‌های تن‌سنجی شرکت‌کنندگان با استفاده از ابزارهای مناسب اندازه‌گیری و میزان فعالیت بدنی شرکت‌کنندگان نیز به وسیله‌ی پرسشنامه‌ی فعالیت بدنی بین‌المللی (IPAQ) بررسی شد. برای بررسی دریافت‌ غذایی افراد از پرسشنامه بسامد خوراک (FFQ) استفاده شد. سطح سرمی فاکتورهای التهابی CRP و TNF-α به روش‌ الایزا و سطح سرمی شاخص‌های لیپیدی و قندی به روش‌ رنگ‌سنجی آنزیمی، بعد از 12 ساعت ناشتایی اندازه‌گیری شد و امتیاز الگوهای غذایی رژیم غذایی مبتني بر کاهش فشار خون (DASH)، مدیترانه‌ای (MD)، تلفیق رژیم غذایی مدیترانه‌ای با رژیم مبتني بر کاهش فشار خون (MIND) و تنوع و کیفیت غذایی براساس شاخص تغذیه‌ی سالم (HEI) و شاخص کیفیت غذایی (DQI) توسط محقق محاسبه گردید. شدت بیماری نیز با روش سونوگرافی از حفره‌ی شکم در حالت ناشتا تعیین شد. یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که الگوهای غذایی سالم مانند MIND، DASH و MD ارتباط معناداری با سطح سرمی آنزیم‌های کبدی آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و نیز شدت بیماری NAFLD نداشتند (05/0<p). فاکتور التهابی CRP ارتباط معنی‌داری با شدت بیماری نشان داد (05/0p<). بین امتیاز الگوی غذایی MIND و کلسترول کل (TC) (011/0- = Bو 012/0=p) و لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) (016/0- =B و016/0p=) ارتباط معکوس معنادار وجود داشت. همچنین این ارتباط معکوس بین شاخص HEI و TC (002/0- = Bو 009/0=p) و نیز بین HEI و LDL (002/0- =B و 043/0=p) مشاهده شد. همچنین بین امتیاز الگوی غذایی MD و لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) (007/0= Bو 047/0=p) ارتباط مستقیم معنادار وجود داشت. بین امتیاز DQI نیز با نمایه توده بدن (BMI) ارتباط معکوس معنادار (235/1- = Bو 022/0=p) مشاهده شد. نتیجه‌گیری: به ‌طور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد که پیروی بیشتر از الگوهای غذایی سالم و نیز کیفیت بالاتر رژیم غذایی با وضعیت بهتر شاخص‌های لیپیدی و تن‌سنجی در بیماران NAFLD همراه است. کلمات کلیدی: الگوی غذایی، کیفیت غذایی، تنوع غذایی، کبد چرب غیرالکلی، التهاب، شدت بیماری
URI
https://dspace.tbzmed.ac.ir:443/xmlui/handle/123456789/71754
Collections
  • Theses(HN)

Related items

Showing items related by title, author, creator and subject.

  • بررسی عوامل شروع کننده غذایی و غیر غذایی، الگوهای غذایی و کیفیت رژیم غذایی زنان مبتلا به میگرن در شهر اهواز 

    حجارزاده, سمانه (دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده تغذیه و علوم غذایی, 1397)
    زمینه و هدف: میگرن یک بیماری عصبی است که معمولا با دردی ضربانی در یک طرف سر بروز می‌کند. مطالعات اخیر علاوه بر بررسی عوامل شروع کننده میگرن، حاکی از اثر احتمالی ترکیب رژیم غذایی، الگوهای دریافت غذایی و کیفیت رژیم غذایی بر ...
  • فراوانی آلرژی غذایی دربیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر و تاثیر قطع آلرژی غذایی مسبب بر علایم بیماری 

    بنیادی, محمدرضا; فتاحی, ابراهیم (دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده پزشکی, 1390)
    هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی آلرژی غذایی دربیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر و تاثیر قطع آلرژی غذایی مسبب بر علایم بیماری می باشد.در یک مطالعه کارآزمایی بالینی قبل و بعد، 100 بیمار مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر ...
  • بررسی میزان آمادگی دفاع غذایی واحد های صنعتی تولید لبنیات خراسان رضوی از دیدگاه مدیریتی، نیروی انسانی، تاسیسات و عملیات با استفاده از چک لیست ارزیابی میزان آمادگی دفاع غذایی FDAدر سال 1397 

    مالک, عباس (دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده تغذیه و علوم غذایی, 1397)
    مقدمه: در جهان امروز، "اعتقاد بر اين است که استفاده از عوامل میکروبي و سموم بیولوژيکي برای سلامت انسان مضر است. صنايع غذايي يک هدف نرم و به طور بالقوه آسیب پذير به آلودگي عمدی است. واحدهای تولیدی صنايع لبني نمونه خوبي ...

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of KR-TBZMEDCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV