بررسی اثر پیش درمان فوتودینامیک تراپی روی افزایش حساسیت نسبت به داروی سیس پلاتین و القای آپوپتوز در سلول های سرطان تخمدان SKOV-3
Abstract
مقدمه: داروی شیمی درمانی سیس پلاتین به عنوان یکی از رایج ترین درمان های سرطان تخمدان، دارای عوارض جانبی و مقاومت دارویی بسیار است. از جمله راهکارهای مورد استفاده برای کاهش سمیت و مقاومت دارویی استفاده از درمانهای ترکیبی و یا دارو رسانی هدفمند به وسیله روشهایی همچون فوتودینامیک تراپی است. بنابراین هدف ما از این مطالعه بررسی اثر پیش درمان فوتودینامیک تراپی روی افزایش حساسیت نسبت به داروی سیس پلاتین و القای آپوپتوز در سلول های سرطان تخمدان می باشد.
مواد و روش کار: سلولهای سرطان تخمدان SKOV-3 با داروی سیس پلاتین و فوتودینامیک تراپی به صورت جداگانه و به صورت ترکیبی تحت درمان قرار گرفتند. برای بررسی زیست پذیری این گروهها تست MTT انجام شد. جهت بررسی میزان آپوپتوز القا شده و توقف چرخه سلولی از تست فلوسایتومتری بهره گرفته شد. برای بررسی میزان مهار مهاجرت سلولی و نحوه تشکیل کلونی به ترتیب از تست خراش و از تست کلونی استفاده شد. جهت بررسی میزان تغییرات بیان ژنهای دخیل در آپوپتوز، مهاجرت سلولی و خاصیت بنیادینگی qRT-PCR مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: نتایج تست MTT نشانگر افزایش حساسیت سلولی به داروی سیس پلاتین در درمان ترکیبی بود.در گروه درمان ترکیبی حدود 50% آپوپتوز مشاهده شد. درمرحله sub G1 (%8.31) ، S (%30.7) و G2-M (%20.8) توقف در چرخه سلولی در گروه درمان ترکیبی مشاهده شد. تست خراش و کلونی در گروههای درمان ترکیبی کاهش مهاجرت و تشکیل کلونی را نشان دادند. تغییرات بیان ژنهای دخیل در مسیر آپوپتوز از جمله کاسپاز3، کاسپاز9 و Bcl-2 ، نشان دهنده افزایش میزان آپوپتوز در گروه درمان ترکیبی بود. هم چنین تغییرات معنادارتر میزان بیان ژنهای دخیل در مهاجرت سلولی، MMP-9 و MMP-3 و ژنهای دخیل در بنیادینگی از جمله SOX2،CD44 و CD133 در گروه درمان ترکیبی نسبت به درمانهای سیس پلاتین و فوتودینامیک تراپی به تنهایی مشاهده شد.
نتیجهگیری: نتایج به دست آمده نشان دادند درمان ترکیبی فوتودینامیک تراپی و سیس پلاتین می تواند باعث القا آپوپتوز و کاهش مهاجرت سلولی سلولهای سرطان تخمدان شود. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که تیمار اولیه سلولها با فوتودینامیک تراپی باعث افزایش حساسیت نسبت به سیس پلاتین در سلولهای SKOV-3 میشود. این روش درمان ترکیبی می تواند یک روش درمانی بسیار امیدوار کننده برای درمان سرطان تخمدان باشد.
کلمات کلیدی: سرطان تخمدان، فوتودینامیک تراپی، داروی سیس پلاتین، درمان ترکیبی، ترکیب حساس به نور