طراحی و ارزیابی اعتبار و قابلیت تکرارپذیری یک پرسشنامه بسامد غذایی نیمهکمی برای تعیین دریافت غذایی کلسیم و ویتامینD در زنان سنین باروری
dc.contributor.author | مریدپور, امیر حسین | |
dc.date.accessioned | 2023-06-19T06:49:20Z | |
dc.date.available | 2023-06-19T06:49:20Z | |
dc.date.issued | 1402 | en_US |
dc.identifier.uri | https://dspace.tbzmed.ac.ir:443/xmlui/handle/123456789/68889 | |
dc.description.abstract | اعتبار، تکرارپذیری، پرسشنامه بسامد غذایی، کلسیم، ویتامینD | en_US |
dc.language.iso | fa | en_US |
dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی تبریز/دانشکده تغذیه وعلوم غذایی | en_US |
dc.subject | چکیدهی فارسی سابقه و هدف: در دهههای اخیر افزایش چشمگیری در شیوع بیماریهای مزمن در كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه دیده شده است. زنگ خطر پوکی استخوان در زنان از سن 30 سالگی شروع میشود و از این سن تراکم استخوان کاهش مییابد. تغذیه مناسب به ویژه دریافت کافی کلسیم و ویتامینD نقش اصلی را در پیشگیری و درمان اختلالات استخوانی دارد. با توجه به اهمیت ارزیابی دریافت و اینکه تاکنون پرسشنامه دریافت غذایی اختصاصی برای ارزیابی دریافت کلسیم و ویتامینD در کشورمان طراحی نشده است، لذا مطالعه حاضر با هدف طراحی و ارزیابی اعتبار و قابلیت تکرارپذیری یک پرسشنامه بسامد غذایی نیمهکمی (FFQ ) برای تعیین دریافت غذایی کلسیم و ویتامینD در زنان سنین باروری انجام گرفت. مواد و روشها: پس از توضیح کامل در مورد مطالعه، 84 نفر از زنان سنین باروری (20 تا 40 سال) از طریق مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان کلاردشت انتخاب و فرم رضایتنامه آگاهانه کتبی از آنها جهت شرکت در مطالعه اخذ گردید. اطلاعات عمومی افراد با استفاده از پرسشنامه اطلاعات عمومی جمعآوری و وزن و قد افراد اندازهگیری شد. منابع غذایی اصلی کلسیم و ویتامینD از طریق جدول ترکیبات غذایی ایرانیان و وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA ) انتخاب شدند. سپس برای بررسی دقیقتر منابع غذایی حاوی کلسیم و ویتامینD، یک مطالعه پایلوت بر روی 20 نفر از زنان 20 تا 40 سال که در مطالعه اصلی شرکت نداشتند، انجام گرفت. در نهایت FFQ با 87 آیتم غذایی طراحی و با روش مصاحبه برای تک تک افراد برای ارزیابی دریافت در یک سال اخیر تکمیل شد. دادههای دریافت رژیم غذایی معمول کلیه شرکتکنندگان با استفاده از چهار پرسشنامه 24 ساعت یادآمد غذایی در طول یک ماه (سه روز معمول و یک روز تعطیل و با حداقل چهار روز فاصله بین دو یادآمد) به عنوان روش استاندارد جمعآوری شد. در خصوص ویتامینD، علاوه بر دادههای دریافتی بدست آمده از پرسشنامه 24 ساعت یادآمد غذایی، از سطح سرمی ویتامینD (25- هیدروکسی ویتامینD) نیز به عنوان نشانگر وضعیت ویتامینD به عنوان روش استاندارد استفاده شد. بعد از یک ماه مجددا FFQ برای ارزیابی قابلیت تکرارپذیری برای کلیه افراد تکمیل شد. در مرحله نهایی مقادیر دریافت روزانه کلسیم و ویتامینD از FFQ (بار اول و بار دوم) و پرسشنامههای 24 ساعت یادآمد غذایی (میانگین 4 روز)، با استفاده از نرم افزار N4، جدول ترکیبات غذایی و جدول USDA برآورد و برای هر فرد به تفکیک تعیین شد. دادههای مطالعه با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن، تحلیل طبقهبندی متقابل (Cross-classification)، نمودارهای Bland-Altman ، ضریب وزنی کاپا و طبقهبندی درونطبقهای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافتهها: ضریب همبستگی اسپیرمن برای دریافت کلسیم و ویتامینD بین FFQ1 و 24 ساعت یادآمدهای غذایی و همچنین بین FFQ1 و سطح سرمی ویتامینD معنادار بودند (959/0 r:، 706/0 r:، 682/0 r: به ترتیب، 0.001 > P برای همه). طبقه بندی متقابل برای کلسیم و ویتامینD بین دو روش غذایی (FFQ1 و 24 ساعت یادآمد غذایی) و بین FFQ1 و سطح سرمی ویتامینD نشان داد که اکثر شرکتکنندگان از نظر دریافت کلسیم و ویتامینD در چارکهای مشابه یا مجاور قرار گرفتند. نمودار Bland-Altman برای این دو ماده مغذی بین دو روش FFQ1 و 24 ساعت یادآمد غذایی توافق خوبی را نشان داد. ضریب وزنی کاپا برای توافق بین پرسشنامه اول (FFQ1) و دوم (FFQ2) برای کلسیم و ویتامینD )برای تعیین قابلیت تکرارپذیری (FFQ به ترتیب 638/0 و 18/0 بود. نتیجهگیری: یافتهها نشان داد که FFQ طراحی شده از اعتبار قابل قبولی برای تخمین دریافت کلسیم و ویتامینD برخوردار است. قابلیت تکرارپذیری این پرسشنامه برای کلسیم بیشتر از ویتامینD بود. کلمات کلیدی: اعتبار، تکرارپذیری، پرسشنامه بسامد غذایی، کلسیم، ویتامینD | en_US |
dc.title | طراحی و ارزیابی اعتبار و قابلیت تکرارپذیری یک پرسشنامه بسامد غذایی نیمهکمی برای تعیین دریافت غذایی کلسیم و ویتامینD در زنان سنین باروری | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.contributor.supervisor | رف رف, مریم | |
dc.identifier.docno | 110975 | en_US |
dc.identifier.callno | 276/آ/ت | en_US |
dc.description.discipline | علوم تغذیه | en_US |
dc.description.degree | کارشناسی ارشد | en_US |