Show simple item record

dc.contributor.authorمحمدی, آذر
dc.date.accessioned2022-10-12T06:20:18Z
dc.date.available2022-10-12T06:20:18Z
dc.date.issued1401en_US
dc.identifier.urihttp://dspace.tbzmed.ac.ir:80/xmlui/handle/123456789/67403
dc.description.abstractچکیده : سندرم پره اکلامپسی به طور اختصاصی در زنان باردار در هفته بیستم بارداری یا بعد از آن با علائمی همچون افزایش فشارخون و پروتئینوری بروز می کند. پره اکلامپسی یکی از دلایل مرگ و میر مادران باردار می باشد و سالانه باعث مرگ حدود50000 مادر باردار می شود. مطالعات گذشته نشان داده اند که کمبود ویتامین D می تواند با بروز این سندرم، ارتباط داشته باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سطح سرمی 25-هیدروکسی ویتامینD با ابتلا به پره اکلامپسی و عوامل خطر مرتبط با آن در زنان باردار چاق یا دارای اضافه وزن مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان ماکو انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه به صورت مقطعی-تحلیلی بر روی 83 زن باردار مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان ماکو انجام شد. زنان باردار دارای اضافه وزن یا چاق که در هفته 20 و بیشتر بارداری بودند در این مطالعه وارد شدند. شاخص های تن سنجی شامل وزن و نمایه توده بدنی، فشارخون، فاکتورهای بیوشیمیایی شامل سطح سرمی ویتامین D، شاخص های گلایسمی و فراسنج های لیپیدی در این افراد مورد بررسی قرار گرفتند. علاوه براین دریافت غذایی افراد شرکت کننده در مطالعه با استفاده از پرسشنامه بسامد غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز های آماری با استفاده از نرم افزار آماری (SPSS ) نسخه 20 انجام شد، به طوری که ابتدا همسبتگی میان فاکتورهای مورد نظر با سطح سرمی ویتامین D ارزیابی شد، سپس با استفاده از آزمون رگرسیون لجستیک مدل سازی های آماری و تجزیه و تحلیل در رابطه با نقش عوامل مختلف در ارتباط مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها: میانگین سنی زنان باردار شرکت کننده در این مطالعه 13/6 ± 19/28 سال ، میانگین نمایه توده بدنی 56/3 ± 59/29 و میانگین چربی غذایی دریافتی زنان شرکت کننده 06/15± 63/49 گرم بود. نتایج نشان داد که بین سطح سرمی ویتامین D و سطح چربی غذایی دریافتی (007/0p= ،269/0 r=) و لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C) (0001/0p< ،478/0 r=) همبستگی مستقیم وجود داشت. همچنین بین سطح سرمی ویتامین D با نمایه توده بدنی پیش از بارداری (0001/0p< ،625/0- r=)، فشار خون سیستولی (0001/0p< ،592/0- r=) و دیاستولی (0001/0p< ،478/0- r=)، قند خون ناشتا (FBS) (0001/0p< ،511/0- r=)، پروتئینوری (0001/0p< ،422/0- r=)، تری گلیسیرید (TG) (225/-0r=، 020/0p=)، کلسترول تام (TC) (0001/0p< ،428/0-r=) و لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL-C) (0001/0p< ،602/0- r=) همبستگی معکوسی یافت شد. در مدل سازی های رگرسیون لجستیک نیز این ارتباط بین سطح سرمی ویتامین D و فاکتورهای مورد بررسی تایید شد. نتیجه گیری :میان سطح سرمی ویتامین D با دریافت چربی غذایی یک ارتباط مستقیم و میان سطح سرمی ویتامین D با فشارخون، نمایه توده بدنی پیش از بارداری و فاکتورهای متابولیک یک ارتباط معکوس وجود دارد. کلید واژه: ویتامین D، پره اکلامپسی، بارداری، فاکتورهای متابولیکen_US
dc.language.isofaen_US
dc.publisherTabriz University of Medical Sciences School of Nutritionen_US
dc.subjectپره اکلامپسیبولیکen_US
dc.subjectویتامین Den_US
dc.subjectپره اکلامپسیen_US
dc.subjectبارداریen_US
dc.titleارتباط سطح سرمی 25-هیدروکسی ویتامین D با اجزای پره اکلامپسی و پارامترهای متابولیکی در زنان باردار دارای اضافه وزن یا چاق مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان ماکوen_US
dc.typeThesisen_US
dc.contributor.supervisorبرزگر, علی
dc.identifier.docno110920en_US
dc.identifier.callno18/آ/پen_US
dc.description.disciplineعلوم تغذیهen_US
dc.description.degreeکارشناسی ارشدen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record