مطالعه تاثیر تیمار همزمان سلول های سرطان پستان با داروهای پاکلیتاکسل و سدیم اگزامات بارگذاری شده در نیوزوم
Abstract
امروزه بیشتر مطالعات روی سرطان پستان بر کاربرد نانوذرات در شیمی درمانی متمرکز شده است. نیوزوم (NIO) به عنوان نانو وزیکول¬هایی دارای مزایایی مانند حمل همزمان داروهای آبگریز و آبدوست، غیرسمی بودن، هزینه کم و زیست تخریب پذیری، منجر شده تا آنها از سایر نانوحامل ها متمایز باشند. علاوه بر این، در ترکیب با نانو ذرات کوانتوم دات (QDs)به عنوان عوامل ردیابی کننده و اسید هیالورونیک(HA) به عنوان یک عامل برای هدفمند سازی نانوذرات نیوزومی، حاوی پاکلیتاکسل1 (PTX)همراه با سدیم اگزامات2 (SO)میتوانند کاندیدای عالی برای درمان سرطان پستان در نظر گرفته شوند.
مواد و روش کار
ابتدا نیوزوم ها به روش آبدهی لایه نازک فیلم (TFH) سنتز گردید. اندازه و مورفولوژی ذرات با دستگاه زتاسایزر و TEM مشخصه¬یابی شد. از FTIR برای بررسی واکنش¬های شیمیایی استفاده شد. زنده¬مانی سلولی با استفاده از MTT در مدت زمان 24، 48، 72 ساعت بررسی شد. همچنین برای آپاپتوز سلولی، سلول¬های تیمار شده در 72ساعت بررسی گردید , برای بررسی اثرات سدیم اگزامات بر مسیرهای تولید ATP ، و همچنین تولید گونه های اکسیژن فعال در میتوکندری از کیت میتوکندری استفاده شد و سیکل سلولی بوسیله FACS Calibur flow cytometry مورد بررسی قرار گرفت.
یافته¬ها
نشان داده شد که نانوذرات NIO/QDs/HA بارگذاری شده با PTX و SO باعث افزایش مرگ و میر سلول¬ها در مقایسه با داروی آزاد می شود، بررسی کمپلکس نیوزومی با غلظت ppm 5 بوسیله تست MTTدر مدت 72 ساعتIC50 را نشان داد که بقیه تست¬ها، آپاپتوز، چرخه سلولی و مسیرهای میتوکندری هم بر این اساس با غلظتppm 5 بررسی شدند.
نتیجه¬گیری:
یافتهها نشان میدهد که کپسولهسازی همزمان PTX و SO در NIO/QDs/HA NPs میتواند اثرات درمانی PTX را بر سلولهای سرطانی افزایش دهد و به عنوان یک رویکرد کارآمد برای درمان سرطان پستان معرفی شود.
واژه¬های کلیدی:
نیوزوم، هیالورونیک اسید، پاکلی¬تاکسل، سدیم اگزامات، سرطان پستان، سیستم¬های دارورسانی