اثر آلوپورینول در جلوگیری از بروز نفروپاتی ناشی از کنتراست در بیماران تحت آنژیوپلاستی
Abstract
نفروپاتی ناشی از کنتراست (CIN) یک عارضه شناخته شده پروسیجر¬های آنژیوگرافی می¬باشد که سومین علت آسیب حاد کلیوی دربیماران بستری در بیمارستان است؛ لذا به درمان و پیشگیری نیاز دارد. آلوپورینول یک داروی ارزان و پر تحمل است و به عنوان یک روش جدید درمان برای پیشگیری از CIN در بیماران با خطر بالای نارسایی کلیه در نظر گرفته می¬شود. لذا در این مطالعه قصد داریم به بررسی اثر آلوپورینول در جلوگیری از بروز CIN در بیمارانی که تحت آنژیوپلاستی قرار می¬گیرند بپردازیم.
روش کار: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شده بود که با مشارکت 100 بیمار (50 نفر در گروه کنترل و 50 نفر در گروه مداخله) کاندید آنژیوگرافی در بیمارستان شهید مدنی ( تبریز-ایران) انجام شد. پس از تخصیص تصادفی بیماران به دو گروه، مداخله شروع شد. برای گروه مداخله قرص آلوپورینول با دوز mg300 روز قبل از آنژیوگرافی و سپس mg 300 درست یک ساعت قبل آنژیوگرافی داده شد و به گروه کنترل دارونما داده شد. سطح کراتینین قبل از مداخله و 72 ساعت پس از مداخله اندازه گیری و مقایسه شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS و با آزمون های تی تست و من ویتنی یو مقایسه شدند.
یافته ها : پس از 72 ساعت از آنژیوگرافی مشاهده شد که از بین شرکت کنندگان گروه مداخله شش نفر(12 درصد) و شرکت کنندگان گروه کنترل 19 نفر ( 38 درصد) به نفروپاتی ناشی از ماده کنتراست مبتلا شدند که از این نظر بین دو گروه اختلاف آماری معناداری وجود داشت (003/0=P) در رابطه با ارتباط ابتلا به نفروپاتی ناشی از کنتراست با متغیرهای دموگرافیک، مشخص شد که بین این عارضه و سن، جنسیت، فشار خون و سابقه بیماری های قلبی ارتباط معناداری وجود ندارد ( 05/0>P).