بررسی اثربخشی گیاه کمافیطوس( Ajuga chamaecistus tomentella ) بر ترمیم زخم ناشی از سوختگی درجه دو درمراجعین به مرکز سوختگی
Abstract
هدف امروزه مصرف گیاهان دارویی بعلت عوارض کمتر و قیمت ارزانتر در حال افزایش است.
علارغم اینکه گیاه Ajuga بطور سنتی جهت بهبود زخم ها مورد استفاده قرار می گرفته است و مقالاتی مبنی بر اثر ترمیم زخم توسط این گیاه وجود دارد ولی تاکنون مطالعه ی بالینی در این زمینه انجام نشده است.
هدف:
در این مطالعه اثر کرم (3%) تهیه شده از عصاره هیدروالکلی گیاهAjuga chamaecistus ssp. tomentella با کرم نیتروفورازون 2/0 % بر بهبود زخم سوختگی درجه دو مقایسه شدند.
روش کار و مواد:
این کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی دو سویه کور است که در بیمارستان سوانح و سوختگی مطهری تهران در بهمن ماه 1397 تا فروردین 1398 انجام شد. 52 مورد زخم سوختگی درجه دو به روش تصادفی ساده در دو گروه 26 موردی نیتروفورازون وAjuga قرار گرفتند و روزانه پانسمان شدند. در این مطالعه، زخم ها بر اساس شروع اپیتلیالیزاسیون، زمان بهبودی، سوزش پس از دارو، سوزش اولیه، کاهش سوزش، درد پس از دارو، درد اولیه، کاهش درد، آلرژی، پارامترهای عفونت و ابزار زخم بنتس جنسن ارزیابی شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارآماری 20 spss استفاده شد.
یافته ها:
بر اساس نتایج مشاهده شده، کرم Ajuga نسبت به نیتروفورازون در موارد میانگین روز شروع اپیتلیزاسیون (007/0P-value:)، زمان التیام (روز) (001/0P-value:)، سوزش بعد از دارو (007/0P-value:)، کاهش سوزش(001/0>P-value:)، درد بعد از دارو (018/0P-value:) کاهش درد (001/0P-value:) موثرتر بود. و از نظر آماری تفاوت معنی داری بین دو نوع دارو وجود دارد. (همگی P-valueها کمتر از 05/0 (معنی دار) می باشند.)
نتیجه گیری :
باتوجه به یافته ها، کرم Ajuga بعلت کاهش زمان شروع اپیتلیزاسیون، زمان التیام، سوزش بعد از دارو، کاهش سوزش، درد بعد از دارو، کاهش درد می تواند درمان مفیدی برای زخم های سوختگی درجه دو سطحی باشد. با این حال، مطالعات بالینی بیشتری برای تایید این نتایج مورد نیاز است.