dc.contributor.author | سید تاجدینی, آیناز | |
dc.date.accessioned | 2022-04-04T07:11:09Z | |
dc.date.available | 2022-04-04T07:11:09Z | |
dc.date.issued | 1400 | en_US |
dc.identifier.uri | http://dspace.tbzmed.ac.ir:8080/xmlui/handle/123456789/66416 | |
dc.description.abstract | مقدمه: دیابت ملیتوس یکی از شایع ترین بیماری های متابولیکی می باشد که با افزایش قند خون تظاهر می یابد و به عنوان یک مشکل عمده سلامت عمومی در جهان مطرح است. اثرات مثبت زعفران به عنوان یک ماده ی خوراکی آنتی اکسیدانی قوی در اختلالات ناشی از استرس اکسیداتیو، پرفشار خون، اختلالات چربی، قند خون و التهاب پیشنهاد شده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر مکمل یاری با زعفران بر وضعیت گلایسمیک، الگوی چربی های خون، شاخص های سرمی استرس اکسیداتیو و میزان بیان ژن شاخص های التهابی مرتبط با پیروپتوز در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 (T2DM) بود.
روش تحقیق: اين مطالعه به صورت يك كارآزمايي باليني دو سوکور بر روي 70 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده پودر زعفران (روزانه یک کپسول 100 میلی گرمی) یا دارونما (مالتودکسترین با رنگ، شکل و بوی مشابه مکمل زعفران) تقسیم شدند. طول مدت مداخله 8 هفته بود. پس از اخذ رضايتنامه كتبي افراد مطالعه طبق معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شدند. وزن، قد، دورکمر (WC) دور باسن(HC) ، اندازه گیری شد. نمایه توده بدن (BMI) و نسبت دور کمر به دور باسن محاسبه شد. جهت ارزيابي داده هاي غذايي افراد از پرسشنامه ثبت غذایی استفاده شد. اطلاعات عمومی و فعالیت فیزیکی با استفاده از پرسشنامه های مربوطه و از طریق مصاحبه تکمیل گردید. به منظور سنجش سطوح سرمی انسولین، قند خون، HbA1c، الگوی لیپیدی (کلسترول تام، تری گلیسرید، کلسترول HDL)، مالون دی آلدئید (MDA)، اکسید نیتریک (NO)، ظرفیت کل آنتی اکسیدانی (TAC)، سوپر اکسید دسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) کاتالاز (CAT) و میزان بیان ژن های TLR-4، NLRP3, TXNIP IL-1β, IL-18, ، از 70 نفر از افراد شرکت کننده، با در نظر گرفتن همسان سازی سنی و جنسی قبل و بعد از مداخله، در حالت ناشتا (بعد از 12-10 ساعت ناشتایی) خونگیری انجام شد. شاخص مقاومت انسولینی (HOMA-IR) و کلسترولLDL با فرمول های مربوطه محاسبه گردید. برای بررسی بیان ژن ها سلول های تک هسته ای (PBMC) از خون محیطی جدا شد. در مرحله بعد RNA استخراج شد و cDNA سنتز شد. و در نهایت میزان بیان ژن های مورد نظر مورد نظر با انجام RT-PCRبررسی شد. به منظور تجزيه و تحليل آماري داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد.
یافته ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد مکمل¬یاری با زعفران با دوز 100 میلی¬گرم در روز به مدت 8 هفته توانست سطح گلوکز خون ناشتا، انسولین سرم، HOMA-IR، TG ، MDA وNO سرم را به طور معنی داری کاهش داده (P<0.05) و باعث افزایش سطوح GPx وTAC سرم در مقایسه با گروه کنترل شود (P<0.05) . همچنین مکمل¬یاری با زعفران موجب کاهش معنی دار بیان ژن هایTLR-4 TXNIP, NLRP3, و IL-1β شد (P<0.05) ، درحالیکه تغییری در بیان ژن Caspase1 در مقایسه با گروه دارونما مشاهده نشد. همچنین نتایج مطالعه حاضر نشان داد زعفران هیچ گونه اثر معنی داری بر دریافت غذایی، شاخص های تن سنجی و فشار خون در مقایسه با گروه دارونما نداشت.
نتیجه گیری: مکمل یاری با زعفران با دوز 100 میلی¬گرم در روز به مدت 8 هفته توانست اثرات مثبتی در بهبود الگوی قند خون و الگوی لیپیدی داشته باشد. همچنین، مصرف مکمل زعفران باعث بهبود تعادل سیستم اکسیدانی-آنتی اکسیدانی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شد. از طرفی دیگر، مکمل یاری زعفران با کاهش بیان ژن شاخص های التهابی مرتبط با پیروپتوز، نقش مهمی در حفظ عملکرد سلولهای بتای پانکراس و کاهش مقاومت انسولینی نشان داد. در مجموع مطالعات کارآزمایی بالینی بیشتر جهت فهم بهتر این یافته ها پیشنهاد می شود. | en_US |
dc.language.iso | fa | en_US |
dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی تبریز/دانشکده تغذیه وعلوم غذایی | en_US |
dc.title | تاثیر مصرف زعفران بر فاکتورهای متابولیک، شاخص های سرمی استرس اکسیداتیو و میزان بیان ژن شاخص های التهابی مرتبط با پیروپتوز در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 : کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور نگارش | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.contributor.supervisor | استاد رحیمی, علیرضا | |
dc.identifier.docno | 110869 | en_US |
dc.identifier.callno | 61/د | en_US |
dc.description.discipline | علوم تغذیه | en_US |
dc.description.degree | دکتری | en_US |