پایان نامه جهت دریافت درجه دکتري پزشکی عمومی بررسی ریسک فاکتور ها در بیماری اندومتریوز
Abstract
بیماری اندومتریوز جز بیماری های مزمن و مختل کننده کیفیت زندگی بیماران مبتلا می باشد که فاصله ی شروع علایم تا تشخیص طولانی دارد.شناسایی عواملی که فاصله ی شروع علایم تا تشخیص را کوتاه تر کند هم به نفع بیماران از نظر درمان زودتر و افزایش کیفیت زندگی و هم به نفع نظام سلامت از کاهش هزینه های مصرف شده تا زمان تشخیص می باشد.در این مطالعه ما نیز بران شدیم که طی یک مطالعه گذشته نگر به بررسی ارتباط گروه های خونی و سایر ریسک فاکتور ها در بیماران مبتلا به اندومتریوز که تحت لاپاراسکوپی و یا جراحی باز در فاصله زمانی 1397 تا 1400در بیمارستان الزهرا و طالقانی بپردازیم.
مواد و روش ها. مطالعه ی حاضر پس از اخذ تایید کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی تبریز در بیمارستان الزهرا و طالقانی تبریز اجرا شده است. پرونده 264 بیمار از بایگانی بیمارستان استخراج شده و برای هر پرونده یک فرم جمع آوری اطلاعات جداگانه اختصاص داده شده و اطلاعاتی دموگرافیک، سابقه ی مامایی، جراحی، سابقه ی خانوادگی اندومتریوز، سابقه ی نازایی، نوع علایم و یافته های آزمایشگاهی ،محل اندومتریوز، نتایج پاتولوژی و جراحی وارد آن شدند. داده های به دست آمده توسط نرم افزار آنالیز آماری SPSS و ورژن 18 مورد بررسی قرار گرفتند و مقدار p-value کمتر از 05/0 معنی دار تلقی شد.
نتایج. در مطالعه ی حاضر میانگین سنی بیماران مبتلا به اندومتریوز 34/11 ± 10/37 سال و میانگین سنی بیمارانی که به علت پاتولوژی هایی غیر از اندومتریوز تحت عمل های جراحی ژنیکولوژیک قرار گرفتند 57/9±01/48 سال بوده است که این تفاوت معنی دار بوده است (001/0>P). میانگین توده بدنی در این بیماران 01/4 ± 51/26 کیلوگرم بر متر مربع و در سایر بیماران 59/4 ± 10/30 کیلوگرم بر متر مربع بوده که از نظر آماری معنی دار است (001/0>P). 7/39 درصد بیماران مبتلا به اندومتریوز و 1/39 درصد دیگر بیماران گروه خونی A، 25 درصد بیماران مبتلا به اندومتریوز و 6/15 درصد بیماران دیگر گروه خونی B داشتند که این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود؛ همچنین 9/16 درصد بیماران مبتلا به اندومتریوز و 4/9 درصد بیماران دیگر گروه خونی Rh منفی داشتند که این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود (166/0=P).