بررسی پایایی، روایی تمایزي و همگرایی نسخه فارسی پرسشنامه اختصاصی کیفیت زندگی در کودکان مبتلا به سیستیک فیبروزیس
Abstract
مقدمه: سیستیک فیبروزیس يك بيماري ژنتيكي است كه ارگانهای تنفسی و گوارشی را تحت تاثير قرار ميدهد. با توجه به مزمن، پیشروندگی و ناتوان کننده بودن این بیماری، بررسی کیفیت زندگی در این افراد اهمیت پیدا می کند.
هدف: هدف از انجام این مطالعه بررسی روایی همگرایی، تمایزی، پایایی (آزمون-آزمون مجدد و همسانی درونی) و اثر سقف-کف نسخه فارسی کودک و تکمیلی والدین پرسشنامه کیفیت زندگی اختصاصی سیستیک فیبروزیس (CFQ-R)، که یک ابزار جهانی برای سنجش کیفیت زندگی این بیماران بوده و روایی صوری و محتوایی آن به تأیید رسیده است، می باشد.
مواد و روشها: نسخه کودک و تکمیلی والدین پرسشنامه توسط50 کودک مبتلا به CF و والدین آنها تکمیل شد. روایی همگرایی، تمایزی، پایایی (آزمون - آزمون مجدد و همسانی درونی) و اثر سقف-کف این دو نسخه مورد بررسی قرار گرفت. برای روایی همگرایی، حیطه های پرسشنامه با حیطه های مشابه پرسشنامه PedsQL مقایسه شد. برای آزمون-آزمون مجدد نیز از 30 نفر از شرکت کنندگان در مطالعه خواسته شد دوباره پرسشنامه را تکمیل کنند.
نتایج: نتایج حاصل از مطالعه نشان داد بر خلاف نسخه کودک، نسخه والدین از روایی همگرایی قابل قبولی برخوردار است(05/0>P). رواییتمایزی قابل قبولی در بعضی از حیطه های دو نسخه پرسشنامه مشاهده شد. در نسخه کودک روایی تمایزی در نمرات پرسشنامه افراد با شدتهای مختلف بیماری دیده نشد. همچنین پایایی قابل قبولی برای هر دو نسخه مشاهده شد(7/0< ICC). اثر سقف-کف نیز در بیشتر حیطه های دو نسخه دیده نشد.
نتیجه گیری: نسخه های کودک و والدین پرسشنامه CFQ-R از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار بوده و می توان از آن در مطالعات کارآزمایی بالینی آینده و مقایسه نتایج با نتایج مطالعات کشورهای دیگر استفاده کرد.