تعیین و مقایسه خاصیت ضد میکروبی دهانشویه کلرهگزیدین و دهانشویه حاوی نانوذرات نقره فلورید و دهانشویه ترکیبی کلرهگزیدین و نقره فلورید بر میزان باکتری استرپتوکوکوس موتانس بزاق بیماران تحت درمان ارتودنسی (کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور)
Abstract
زمینه و هدف:
با توجه به تغییر فلور میکروبی دهان به نفع میکروارگانیسم های پاتوژن در بیماران دارای اپلاینس های ارتودنسی، استفاده از دهانشویه آنتی میکروبیال در کنار مسواک لازمه رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد. امروزه دهانشویه کلرهگزیدین گلد استاندارد دهانشویه های آنتی باکتریال برای بیماران ارتودنسی است. با این وجود به علت طعم و بوی بد و احتمال رنگ گرفتن دندان ها در استفاده های طولانی مدت، پذیرش این دهانشویه توسط بیماران پایین است. هدف از این کارآزمایی بالینی بررسی اثر آنتی باکتریال دهانشویه نقره فلورید، کلرهگزیدین و اثر ترکیبی این دو جهت کنترل باکتری استرپتوکوکوس موتانس بزاق بیماران ارتودنسی می باشد.
مواد و روش کار:
این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی بیماران تحت درمان ارتودنسی در بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی تبریز انجام شد. سه گروه (15نفره) به طور تصادفی انتخاب شده و به گروه اول دهانشویه کلرهگزیدین 2/0 درصد و به گروه دیگر دهانشویه نانو ذرات نقره فلورید (که با دیسپرس کردن نقره نیترات در محلول کیتوزان تهیه شد) و به گروه سوم دهانشویه حاوی مخلوط کلرهگزیدین 2/0 و فلورید نقره 0.005 مولار داده شد. میزان استرپتوکوکوس موتانس بزاق در ابتدا و بعد از یک دوره 10 روزه استفاده از دهانشویه، اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از شاخصهای آماری به صورت میانگین ± انحراف معیار و فراوانی (درصد) گزارش شد. برای بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون شاپیرو ویلک و به منظور مقایسه میزان باکتری در گروه های مورد مطالعه از آزمون آنالیز واریانس و آزمون تعقیبی توکی استفاده گردید.
یافته ها: هر سه دهانشویه ی کلرهگزیدین، نقره فلوراید و دهانشویه ترکیبی باعث کاهش معنادار تعداد باکتری های استرپتوکوکوس موتانس بزاق بیماران نسبت به قبل از مصرف دهانشویه می شوند (P < 0.05). تفاوت معناداری میان اثر دهانشویه ی کلرهگزیدین و فلوراید نقره دیده نشد (P > 0.05). دهانشویه ی ترکیبی کلرهگزیدین و نقره فلوراید نسبت به هر یک از دهانشویه ها به تنهایی، اثر بهتری بر کاهش باکتری بزاق بیماران ارتودنسی داشت (P < 0.05).
نتیجه گیری: با توجه به اثر بهتر دهانشویه ی ترکیبی فلوراید نقره و کلرهگزیدین علیه باکتری استرپتوکوکوس موتانس و عدم وجود طعم و بوی بد به علت رقیق تر شدن کلرهگزیدین، این دهانشویه می تواند به عنوان جایگزین کلرهگزیدین مورد استفاده قرار بگیرد.
Collections
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
بررسی اثر دهانشویه ترکیبی تریامسینولون و ویتامین A با دهانشویه تریامسینولون به تنهایی بر درمان لیکن پلان دهانی
علوی، فخری (دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده دندانپزشکی, 1387)[بدون چکیده] -
مقایسه سمیت سلولی دهانشویه حاوی ستیل پیریدینیوم با دهانشویه های حاوی هیپوکلریت ، کلرهگزیدین و هالیتا بعنوان شستشودهنده داخل کانال به روش MTT Assay
سروچرندابی، مهسا (دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده دندانپزشکی, 1395/12/16)حذف میکروارگانیسم ها از کانال عفونی که علت اصلی بیماری های پالپ و پری اپیکال میباشند مسلتزم استفاده از روش های پاکسازی مکانیکی, انواع شستشو دهنده ها و دارو های داخل کانال می باشد. استفاده از شستشودهنده ها هم از نظر مکانیکی ... -
بررسی مقایسه ای دو نوع دهانشویه گیاهی (ماتریکا و پرسیکا) با دهانشویه شیمیایی کلر هگزیدین بر شاخصهای پلاک، ژنژیویت و رنگ گرفتگی دندانها
هاشم زاده، مهدی (دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده دندانپزشکی, 1385)[بدون چکیده]