Show simple item record

dc.contributor.authorروایی اقدم, ساناز
dc.date.accessioned2021-10-11T07:09:27Z
dc.date.available2021-10-11T07:09:27Z
dc.date.issued1400en_US
dc.identifier.urihttp://dspace.tbzmed.ac.ir:8080/xmlui/handle/123456789/65208
dc.description.abstractمقدمه: با توجه به توسعه روزافزون صنعت گردشگری در کشور و به تبع آن، گسترش صنعت هتلداری، توجه به عوامل بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) از اهمیت ویژه¬ای برخوردار است. استقرار سیستم HSE و رعایت الزامات آن می¬تواند خطراتی را که در اثر هر نوع فعالیت متوجه محیط زیست وکارکنان می¬شود را پیشگیری وکنترل نماید. عوامل خطر HSE می تواند در رضایت شغلی تأثیر مستقیم یا غیرمستقیم داشته باشد. هدف اصلی این پایان نامه بررسی میزان انطباق با الزامات HSE در هتل¬های شهر تبریز و تعیین میزان تأثیر عوامل خطر فیزیکی، بیولوژیکی، شیمیایی و روانشناختی اجتماعی مربوط به ایمنی و بهداشت شغلی بر روی رضایت شغلی کارکنان می باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه بصورت مقطعی بر روی تمامی هتل¬های شهر تبریز به¬ عنوان جامعه آماری انجام شد. ابتدا چک لیستی برای ارزیابی وضعیت HSE و رضایت شغلی کارکنان طراحی شد. در طراحی چک لیست از منابع مختلفی که در خصوص الزامات HSE، مقرارت و قوانین و استانداردهای ملی و جهانی در مدیریت هتل ها منتشر شده، استفاده گردید. پس از هماهنگی با اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و جامعه هتل¬داران استان آذربایجان شرقی نسبت به اخذ مجوز و هماهنگی با هتل ها جهت انجام بازدید و تکمیل چک لیست های تهیه شده اقدام شد. در این مطالعه، تمامی قسمت¬ های هتل از لحاظ میزان انطباق با الزامات و مقررات ایمنی، بهداشت و محیط زیست بررسی گردید. تأثیر عوامل خطر فیزیکی، بیولوژیکی، شیمیایی و روانشناختی اجتماعی مربوط به ایمنی و بهداشت شغلی، که در هتل¬داری بر روی رضایت شغلی تأثیرگذار هستند مورد مطالعه قرار گرفت. رضایت شغلی کارکنان با استفاده از پرسشنامه رضایت مینسوتا(MSQ) اندازه گیری شد. از آمار توصیفی (فراوانی) برای توصیف وضعیت هتل ها از لحاظ میزان مطابقت با الزامات، مقررات و استانداردهای HSE استفاده شد. میانگین و انحراف معیار نمرات برای فاکتورهای مورد بررسی تعیین گردید. سپس تعیین تفاوت بین فاکتورهای خطر HSE با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه تعیین و با استفاده از آزمون t مستقل نظر پاسخ دهندگان به شرایط محیط کار بر اساس خصوصیات فردی و شغلی آنها سنجش شد. یافته¬ها: نتایج نشان می دهد که بیش از 87 درصد از هتل ها بدون برنامه مدون HSE هستند. 12 درصد از هتلها دارای کارشناس HSE با تحصیلات مرتبط بودند. حدود 70 درصد از هتل ها دارای برنامه بهداشت و ایمنی برای کارکنان خود بودند. همچنین 44 درصد دارای برنامه مدیریت محیط زیست و 100 درصد آنان از خانه داری خوب برخوردار بودند. میانگین نمره وضعیت بهداشتی آشپزخانه در هتل های چهار و پنج ستاره به ترتیب برابر 05/0 ± 97/0 و 08/0 ± 94/0 و بیش از سایر هتل ها بود که از این نظر تفاوت معنی داری بین هتل ها مشاهده گردید (012/0= p-value). بر اساس نتایج بیشترین میانگین نمره ایمنی مربوط به هتل های پنج ستاره با نمره 42/0±97/0 و کمترین آن مربوط به هتل های یک و دو ستاره با مقدار 35/0 بود. میانگین نمرات برای فاکتور محیط زیست در تمامی هتل¬ها 22/0± 31/0 بدست آمد که هتل¬های 5 ستاره از نمرات بالاتری برخوردار بودند. میانگین الزامات بهداشتی در هتل های چهار ستاره (02/0±98/0) و پنج ستاره (03/0± 96/0) بیش از سایر هتل ها بود که از این نظر تفاوت معنی داری بین هتل ها وجود داشت (009/0=p-value). نتایج نشان داد که هیچ کدام از کارکنان رضایت شغلی عالی نداشتند، اما بیش از 90 درصد از کارکنان رضایت متوسط و یا خوب و تنها حدود 50 درصد رضایت خوب از شرایط کار داشتند. نتایج حاصل از آزمون پیرسون نشان داد که الزامات بهداشتی با رضایت شغلی همبستگی معنادار دارد، اما بین الزامات ایمنی و الزامات محیط زیست با رضایت شغلی همبستگی وجود ندارد. مدل رگرسیون خطی نشان داد هیچ یک از ریسک فاکتورهای بهداشتی (461/0=p-value)، ایمنی (710/0=p-value) و محیط زیست (160/0=p-value) تاثیر آماری معنی داری بر میزان رضایت شغلی کارکنان هتل های مورد مطالعه نداشتند. بنابراین با وجود همبستگی الزامات بهداشتی با رضایت شغلی در آزمون پیرسون، الزاما" این رابطه بصورت خطی نمیباشد. نتیجه گیری: نتايج نشان داد که 87% هتلها بدون برنامه مدون HSE بودند و تنها 5/12% از هتلها دارای کارشناسان HSE با تحصیلات مرتبط بوده و 69% هتلها دارای برنامه بهداشت و ایمنی برای کارکنان خود هستند. از نظر انطباق هتلها با الزامات بهداشتی، انطباق هتلهای چهار و پنج ستاره بیش از سایر هتلها بود .از لحاظ انطباق با الزامات ایمنی، هتلهای پنج ستاره بالاترین نمره ایمنی را داشتند و به لحاظ مطابقت با الزامات محیط زیست ،هتل های پنج ستاره دارای انطباق بالاتری نسبت به سایر هتلها بودند. عوامل خطر HSE تاثير قابل توجهي بر ميزان رضايت شغلي نداشته با اينحال لازم است كه برنامه هاي آموزش مداوم كاركنان در خصوص HSE براي پيشگيري از در معرض قرارگيري با عوامل خطر آموزش داده شود. توسعه پايدار هتل ها و حركت به سمت هتل سبز با رعايت الزامات زيست محيطي مي تواند از جمله برنامه هاي توسعه اي هتل ها در آينده باشد. کلمات کلیدی: هتل، الزامات بهداشت، ایمنی و محیط زیست، HSE، رضایت شغلیen_US
dc.language.isofaen_US
dc.publisherدانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده بهداشتen_US
dc.subjectایمنی و محیط زیستen_US
dc.subjectالزامات بهداشتen_US
dc.subjectهتلen_US
dc.subjectHSEen_US
dc.subjectرضایت شغلیen_US
dc.titleبررسی میزان انطباق هتل های شهر تبریز با الزامات بهداشت، ایمنی و محیط زیست و ارزیابی اثر ریسک فاکتورهایHSE بر رضایت شغلی کارکنانen_US
dc.typeThesisen_US
dc.contributor.supervisorشاکرخطیبی, محمد
dc.identifier.callno551/بen_US
dc.contributor.departmentمدیریت بهداشت،ایمنی و محیط زیستen_US
dc.description.disciplineمدیریت بهداشت،ایمنی و محیط زیستen_US
dc.description.degreeکارشناسی ارشدen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record