بررسی رابطه خوشبینی با وضعیت مصرف دخانیات در مردان ۱۸ تا 50 ساله شهرستان مهاباد درسال1398
Abstract
مقدمه: مسئله مصرف دخانیات علاوه بر تأثیرات جسمی و روانی بر روی فرد، یک مشکل عمده اجتماعی تلقی می شود، زیرا از نظر جنبه های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی نیز سلامت جامعه را تهدید می کند. عوامل زیادی در شروع مصرف دخانیات در نوجوانان تأثیرگذار است. از طرف دیگر ، مطالعات مختلف خوش بینی را به عنوان یک عامل روانشناختی مؤثر در رفتارهای سالم نشان داده اند. اما مطالعات کمی رابطه بین خوش بینی و استعمال دخانیات را بررسی کرده اند.
اهداف: مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه میزان خوشبینی با وضعیت مصرف دخانیات (سیگار، قلیان و ...) در مردان 18 تا 50 ساله شهرستان مهاباد انجام شد.
روش پژوهش: اين مطالعه به روش مقطعی در سال 98-1397در شهرستان مهاباد استان آذربایجان غربی انجام شد. تعداد 338 نفر از مردان 18 تا 50 ساله شهرستان مهاباد به روش نمونهگیری در دسترس (آسان) وارد مطالعه شدند و پرسشنامهای شامل مشخصات دموگرافيک، وضعيت مصرف سيگار و پرسشنامه سبک اسناد بزرگسالان مارتین سلیگمن توسط افراد مورد مطالعه تکميل شد. دادهها با استفاده از آزمون های یو-مان ویتنی، کروسکال والیس، اسپیرمن و رگرسیون لوجستیک تحلیل شدند.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و وضعیت اجتماعی-اقتصادی با نمره خوش بینی دارای ارتباط معناداری هستند. افراد مجرد خوش بین تر از افراد متاهل، افراد با سطح تحصیلات بالاتر خوش بین تر از افراد با سطح تحصیلات پایین تر و افراد با وضعیت اجتماعی-اقتصادی بهتر دارای متوسط نمره خوش بینی بیشتری هستند. ولی رابطه بین سن با نمره کل خوش بینی و ابعاد آن معنی دار نبود. و همچنین تفاوت های معنی داری از نظر نمره خوش بینی و ابعاد آن در بین گروه های سیگاری و غیر سیگاری مشاهده نشد.
بحث و نتیجه¬گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که خوشبینی یکی از فاکتورهای مؤثر در مصرف دخانیات در مردان است. انجام مطالعات بیشتر جهت بررسی روابط بین مصرف دخانیات و خوش بینی در مردان پیشنهاد میشود.
کلید واژه ها: مصرف سیگار، قلیان، پیپ، مردان، خوشبینی