بررسی فعالیت آنتی مالاریایی گیاه Artemisia fragrans willd
Abstract
مقدمه: گیاه دارویی Artemisia متعلق به خانواده ی Asteraceaeاست که به طور گسترده در ایران توزیع شدهاست. در مطالعهی حاضر، فعالیت ضد مالاریایی اسانس، عصارههای مختلف و فراکسیونهای حاصل از عصارهی قویتر گیاه Artemisia fragrans willd بررسی شده است.
هدف: در این مطالعه فعالیت آنتی مالاریایی اندام هوایی Artemisia fragrans willd مورد بررسی قرارگرفته است.
روش کار: اندام هوایی Artemisia fragrans willd به وسیله دستگاه سوکسله عصارهگیری و به وسیله ی دستگاه کلونجر اسانس گیری شد. به منظور بررسی فعالیت ضد مالاریایی از اسانس و عصاره ها و فراکسیونهای حاصل از عصارهی قوی تر آزمایش مهار تبلور زیستی مولکول هِم انجام گرفت. هم چنین از روش GC-MS برای تشخیص ترکیبات فرار موجود در اسانس و قوی ترین فراکسیون و از روش TLC برای تشخیص متابولیتهای ثانویهی فراکسیونقوی تر گیاه استفاده شد.
یافتهها: در میان عصارهها، عصارهی کلروفرمی دارای اثرات ضد مالاریایی قابل ملاحظه ای در مقایسه با کنترل (p-value<0.0001)، با mg/ml05/0±22/1IC50= بود. در میان فراکسیونها، فراکسیون 100% عصارهی کلروفرمی اندام هوایی Artemisia fragrans willd اثرات ضد مالاریایی قویتری در مقایسه با کنترل داشت (p-value<0.0001). اسانس حاصل از اندام هوایی گیاه نیز اثرات آنتی مالاریایی قابل توجهی در مقایسه با کنترل از خود نشان داد (p-value<0.0001). علاوه بر این با استفاده از روش GC-MS مشخص شد که اثرات ضد مالاریایی قوی این گیاه ممکن است به علت وجود سزکوئی ترپن ها در فراکسیون 100% عصاره ی کلروفرمی و وجود مونوترپن های اکسیژنه در اسانس این گیاه باشد. همچنین با استفاده از روش TLC مشخص شد که اثرات ضد مالاریایی قوی فراکسیون 100% ممکن است به علت وجود اجزای فعال مانند فلاونوئیدهای متوکسیله، فورانو/پیرانوکومارینها باشد.
نتیجهگیری: فراکسیون100%عصاره کلروفرمی Artemisia fragrans willd اثرات آنتی مالاریایی قوی و اسانس حاصل از اندام هوایی گیاه نیز اثرات آنتی مالاریایی متوسطی در مقایسه با کنترل (p-value<0.0001) از خود نشان داد.