Show simple item record

dc.contributor.advisorوثوقیان, مریم
dc.date.accessioned2018-07-13T09:54:03Z
dc.date.available2018-07-13T09:54:03Z
dc.date.issued1390
dc.identifier.urihttp://dspace.tbzmed.ac.ir:8080/xmlui/handle/123456789/21006
dc.description.abstractObjective The efficacy of ginger in reducing post operative nausea and vomiting in unfertilized women after gynecologic laparoscopic surgery Abstract Postoperative nausea and vomiting (PONV) is the second most common complaints of patients after surgery which may be the limiting factor in patient discharge from hospital especially after ambulatory surgery and the leading cause of unexpected hospital admission. There are several effective pharmacologic therapies to control PONV but until now, none of them has been recognized as the gold standard therapy in preventing nausea and vomiting after surgery. So in recent years, many researchers have focused on nonpharmacological therapies. Methods and Materials The present study is a double blind, randomized placebo controlled trial. A total number of 60 patients, aged between 20 to 50 years who were scheduled for gynecologic laparoscopic surgery participated in the trial. The patients were divided into two groups by random allocation. The first group received placebo capsules and the second one received ginger capsules (500 milligrams) one hour before anesthesia induction .The severity of nausea was measured with NRS (Numerical Rating Scale) - a measurement technique and vomiting episodes was assessed based on occurance of it at 0,2,6 and 24 hours after surgery. Results There was significant difference between two groups in respect of post operative nausea only at 0 hour after surgery (Pvalue : 0.016), while there was no significant difference in vomiting episodes( Pvalue : 1.0 )., هدف :بررسی اثر زنجبیل بر کاهش تهوع و استفراغ پس از عمل در زنان نازا ی تحت جراحی لاپاروسکپی ژنیکولوژی مواد و روش ها :دراین مطالعه که یک کار آزمایی بالینی و تصادفی دوسوکور و کنترل شده با دارونما می باشد، 60 بیمار زن نازا در محدوده سنی 20 تا 50 سال که تحت جراحی لاپاروسکپی ژنیکولوژی قرارگرفتند بررسی شدند. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند که یک ساعت قبل از اینداکشن بیهوشی گروه اول دارونما و گروه دوم زنجبیل به میزان 500 میلی گرم دریافت کردند.میزان تهوع پس از عمل توسط معیار اندازه گیریNRS (Numerical Rating Scale) و استفراغ پس از عمل براساس وقوع یا عدم وقوع آن در ساعات 0 ، 2 ، 6 و24 پس از عمل سنجیده شدند.ساعت 0 به طور قراردادی لحظه ای بود که بیمار در ریکاوری کاملا بیدار و هوشیار و قادر به پاسخ گویی به سوالات بود. یافته ها:در بررسی میزان تهوع بیماران پس از عمل ، تفاوت معنی دار تنها در ساعت 0 پس از عمل در بین دو گروه دریافت کننده دارونما و زنجبیل مشاهده شد Pvalue : 0.016 ) )، در حالی که در مورد بروزاستفراغ پس از عمل در بین دو گروه تفاوت معنی داری حاصل نشد Pvalue : 1.0 )).
dc.language.isoفارسی
dc.publisherدانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده پزشکی
dc.titleاثر زنجبیل بر کاهش تهوع و استفراغ پس از عمل در زنان نازا ی تحت جراحی لاپاروسکپی ژنیکولوژی
dc.typeپایان نامه
dc.contributor.supervisorرحیمی پناهی, جعفر
dc.identifier.docno607038
dc.identifier.callno7038
dc.description.degreeدکترای تخصصی بیهوشی


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record